Wat te doen bij vochtschade?


Uw iPhone of iPad wordt nat, door een glas drinken, u nat regent of omdat uw iPhone gewoon in de WC is gevallen. Het maakt niet uit. Bij vocht/ of waterschade hebben wij allemaal van nature de drang om te kijken of hij het nog doet.


Zeker in 70% van de gevallen van vochtschade waarbij de eigenaar kijkt of de telefoon het nog doet ontstaat kortsluiting. Deze kortsluiting betekend einde verhaal van uw kostbare iPhone.

Wat is nu het beste om te doen bij een vochtschade van uw iPhone:
- Indien het toestel nog aan staat, zet het direct uit.
- Verwijder de SIM kaart (en laat verwijderd)
- “Schud” het toestel droog en droog het af met een doek.
- Plaats het toestel in een zak/bak met droge rijst (niet gekookt dus)
- Zoek op een zo kort mogelijk termijn een professionele reparateur.

Hoe sneller bovenstaande wordt uitgevoerd, des te groter is de kans dat uw toestel het nog zal doen. Als u langer wacht, ontstaat er corrosie (roest) en aanslag van mineralen op connectoren in het apparaat, waardoor kortsluiting kan ontstaan.

Een reparateur zal uw iPhone openmaken en het moederbord beoordelen op “brandplekken”. Als er duidelijke sporen zijn van warmte, zal hij u direct het slechte nieuws brengen. Als de specialist echter vast stelt dat de zichtbare schade meevalt, zal hij adviseren om een chemische reiniging uit te voeren.

Hierbij wordt het moederbord in “bad” gelegd waardoor alle verontreiniging in de vorm van mineralen en corrosie van het moederbord wordt verwijderd. Daarna wordt het moederbord gedroogd en in een testframe geplaatst worden om te beoordelen of het moederbord nog functioneert.

Als het moederbord functioneert, wordt het terug geplaatst in het toestel en wordt per onderdeel (scherm, camera’s, speakers etc.) bekeken of deze nog werken.

Als dit het geval is, krijgt u uw toestel weer werkend terug.

In heel veel gevallen van vochtschade, kan een professional uw toestel redden. Echter als u zelf na een vochtschade test of het toestel nog werkt, verkleind u de kans op succes met zeker 70%, dus niet doen!

De kosten om het toestel chemisch te reinigen bedragen € 69,-. Bij geen goed resultaat, betaald u alleen de onderzoekskosten van € 29,-.